Slagaderaandoeningen

 

Slagaders kunnen door roken, erfelijkheid, ouder worden, hoge bloeddruk en suikerziekte verkalken waardoor ze vernauwen, verstopt geraken of uitzetten. Hierdoor ontstaan ernstige ziektebeelden, afhankelijk van de plaats van slagaderziekte. Bij deze aandoeningen word je meestal reeds door de huisarts doorverwezen voor onderzoek.

 
 
SHG_BM+05.jpg

Claudicatio of etalagebenen

Indien op het verloop van de slagaders een vernauwing of verstopping voorkomt als gevolg van slagaderverkalking (arteriosclerose), zal er bij stappen een tekort aan zuurstof zijn t.h.v. de spieren ontstaan waardoor krampen ontstaan. Hierdoor dient men even te stoppen om te rusten tot de krampen overgaan. Vaak verdoezelt de patiënt deze klachten door zogenaamd naar de etalages te kijken, vandaar de benaming etalagebenen. In extreme gevallen kan de zuurstofaanvoer zo beperkt zijn dat er reeds pijn optreedt na 10 m stappen of zelfs bij rust.

Er bestaan 2 soorten heelkundige ingrepen voor de behandeling van slagadervernauwingen of verstoppingen: een katheterisatie of een overbrugging. De keuze van behandeling is afhankelijk van de uitgebreidheid en de algemene toestand van de patiënt.

 
 
SHG_BM%2B02.jpg

Aneurysma

Slagaderverkalking veroorzaakt soms een verzwakking van de slagaderwand waardoor deze begint uit te zetten. Uitzetting van de slagaderwand heet een aneurysma.

In de loop der jaren kan de wand verder uitzetten, dunner worden met uiteindelijk gevaar op inscheuren van de wand met een levensbedreigende bloeding als gevolg.

Als een aneurysma scheurt met een levensbedreigende inwendige bloeding tot gevolg, dient onmiddellijk een operatie te gebeuren.

Heelkundig herstel kan ofwel dmv een katheterisatie ofwel dmv een klassiek chirurgisch herstel.

De keuze tussen beide ingrepen hangt af van de vorm en uitgebreidheid van het aneurysma en de algemene toestand van de patiënt. Tijdens de consultatie wordt uitgebreid uitleg gegeven over de oorzaken, de mogelijke behandelingen en de te verwachten resultaten.

 
 
SHG_BM+31.jpg

Vernauwing van de halsslagader

Verkalking en vernauwing van de halsslagader kan de oorzaak van een trombose of klonter in de hersenen zijn, met een herseninfarct tot gevolg.

Als een vernauwing t.h.v. de halsslagaders ontdekt wordt n.a.v. een trombose of beroerte, zal een operatie van de halsslagader aangeraden worden teneinde nieuwe trombosen of beroertes te voorkomen. Als een vernauwing van de halsslagader toevallig gevonden wordt n.a.v. een preventief onderzoek, zal een heelkundige correctie enkel aangeraden worden indien het risico op beroerte bij afwachten hoger ligt dan het risico van de operatie.

Tijdens de consultatie wordt uitgebreid uitleg gegeven over de oorzaken, de mogelijke behandelingen en de te verwachten resultaten.

 
 
SHG_BM 42.jpg

Wonden op de voet of het been ten gevolge van slagaderaandoeningen

Indien slagaders vernauwd of verstopt zijn als gevolg van slagaderverkalking (arteriosclerose), kan de bloedvoorziening dermate tekort schieten dat er onvoldoende zuurstof t.h.v. de huid toekomt met afsterven van de huid en het onderhuidse vetweefsel waardoor een wonde of ulcus ontstaat.

Bij een wonde dient steeds de bloedvoorziening nagegaan te worden. Dit gebeurt d.m.v. een echografisch onderzoek. Indien een vernauwing of verstopping van de slagaders gevonden wordt is een heelkundige behandeling noodzakelijk. Nadien gebeurt een verdere wondzorg samen met een gespecialiseerde wondzorgcentrum.

Er bestaan 2 soorten heelkundige ingrepen voor de behandeling van slagadervernauwingen of verstoppingen: een katheterisatie of een overbrugging. De keuze van behandeling is afhankelijk van de uitgebreidheid en de algemene toestand van de patiënt.